Inför höstterminen


  21-08-2018

Hej alla nya studenter!

Snart drar terminen igång och det ska bli fantastiskt roligt att åter se hela campus fyllas med studenter! Vi skickar detta brev till Dig eftersom just Du ska börja studera vid Medicinska fakulteten i Umeå, och vi vill dela med oss av lite praktisk information från oss på Umeå Medicinska Studentkår.

Kårens huvuduppdrag

Umeå Medicinska Studentkår är kåren för Dig som är student på Umeå universitets Medicinska fakultet. Det är vårt uppdrag att bedriva utbildningsbevakning, kvalitetssäkrande arbete samt företräda studenter som kommit i kläm vid Medicinska fakulteten. Till oss kan du alltid vända dig om du stöter på problem som rör din utbildning. Kåren har även i sitt uppdrag att se till att studentlivet ska vara tryggt, bra och roligt!

Alla utbildningar vid Medicinska fakulteten har ett studieråd till vilket varje kurs väljer representanter. Studieråden representerar studenterna på utbildningarna i fakultetens programråd. För att läsa mer om vad ett studieråd är, och för att kontakta de som varit valda under föregående år, klicka in här (http://medicinska.se/utbildningsbevakning/studieraden/). Vi hoppas såklart att Du vill engagera dig i studentkårens arbete!

Mottagningen

Mottagningen arrangeras av Umeå universitet i samarbete med studentkårerna. De som är ansvariga för innehållet i mottagningen kallas ofta generaler eller huvudfaddrar. Dessa personer har gått en speciell utbildning både arrangerad av studenthälsan på Umeå universitet och studentkåren. Deltagande i mottagningen är självfallet frivilligt, och alla aktiviteter är antingen alkoholfria eller erbjuds med alkoholfria alternativ. Mottagningen är till för att Du ska känna dig välkommen till studentstaden Umeå, och för att Du ska lära känna dina studiekamrater som Du ska dela de kommande åren med. Tveka inte att kontakta kårens studiesocialt ansvarige på studiesocialt@medicinska.se om Du har frågor rörande mottagningen.

Medlemskap i Umeå Medicinska Studentkår

Att vara medlem i kåren ger dig som student många fördelar:

• Kårens medlemskort som krävs för att komma in på Umeås studentkrogar och då kanske framförallt vårt eget kårhus, Kårhuset Villan. Något som brukar vara en stående aktivitet på mottagningen.

• Möjlighet att engagera dig studerandefackligt eller få medel till egenordnade studentaktiviteter.

• Kårupphandlade studentrabatter såsom extra rabatt på träningskort på campusnära IKSU.

• Möjlighet att delta i kårarrangemang, köpa billiga biocheckar till SF bio och kårens eftertraktade ryggsäckar.

• Möjlighet att delta i FestMästeriets, SpelMästeriets och SportMästeriets populära aktiviteter med mera.

Inskrivningen

Inskrivningsdagarna är under höstterminens första vecka, måndagen 3/9, tisdagen 4/9 och fredagen 7/9 mellan 10:00 och 16:00. Inom dessa tider finns det en specifik tid avsatt för just ditt program att komma förbi och skriva in sig, detta gör Du tillsammans med dina faddrar och generaler/huvudfaddrar. Det är självklart möjligt att komma andra tider också eller våra ordinarie öppettider (alla vardagar 10-13) senare under terminen. Under inskrivningen finns möjlighet att teckna medlemskap och dessutom ger kåren dig en liten överraskning som ny medlem samt lite bra information. Medlemskap kostar endast 360kr per helår eller 200kr per termin, alltså billigast på campus!

Giltig kårlegitimation behövs för att ha möjlighet att vara med på alla mottagningens aktiviteter som sker på Kårhuset Villan och de andra studentuteställena, vilket brukar vara en hel del de två första veckorna. Dina generaler/huvudfaddrar kommer att ta med Dig till Kårhuset Villan någon av ovanstående inskrivningsdagar för att erbjuda Dig möjligheten att skriva in Dig i kåren och ta vara på studentlivet fullt ut! Detta är då oftast inplanerat i schemat för programmet så du missar inget.

För studenter som läser distanskurser, eller studerar på halvfart finns möjlighet att betala reducerad medlemsavgift. Kontakta kårens kansli på kansli@medicinska.se för mer information om Du tror att detta kan gälla dig.

Förregistrering

Det kommer bli väldigt många studenter som kommer till Kårhuset Villan för att skriva in sig dessa dagar. Vår medlemstjänst Membit erbjuder möjlighet att förregistrera sig via internet. Detta gör Du enklast via vår hemsida, klicka här eller gå in på www.medicinska.se. Ju fler som har möjlighet att göra detta desto bättre. Hanteringen blir helt enkelt snabbare, köerna mindre och ni får möjlighet lägga er tid på att göra de roliga saker som ligger framför er! Är du sedan tidigare registrerad som student hos oss måste du logga in för att kunna betala din avgift.

Vid förregistrering sker också samtidigt betalning för medlemskapet.

Det är dock viktigt att notera att även du som förregistrerat dig behöver komma förbi Kårhuset Villan, förslagsvis under inskrivningen, för att få ett stämplat intyg på att du är medlem så att du har möjlighet att delta i mottagningen fullt ut innan ditt medlemskort (Mecenat) kommit.

Vad gör jag innan jag fått mitt kort?

Medlemskorten dröjer några veckor innan de kommer på posten, för att styrka medlemskap och få tillgång till Kårhuset Villan och den delen av studentlivet krävs ett intyg från kansliet (på Villan där inskrivningen sker). Detta betyder att även förregistrerade studenter behöver komma förbi Kårhuset Villan och hämta ut ett sådant intyg tidigast 3-5 dagar efter att de gjort sin förregistrering. Detta intyg blir då ett provisoriskt, alltså tillfälligt, medlemskort fram tills kortet kommit. Mest praktiskt är dock att ladda ner Mecenat-appen där du kan ha ditt kårmedlemskap i mobilen, från och med det att du registrerat dig på din första kurs kommer det oftast inom ett dygn efter att du betalat det eller registrerat dig.

Har du några frågor gällande kåren är du varmt välkommen att höra av dig till: kansli@medicinska.se eller via telefon: 090-786 66 70. På vår hemsida www.medicinska.se finns mer information om kåren, kontaktuppgifter och information om inskrivningen.

Med vänlig hälsning,

Umeå Medicinska Studentkår, Din studentkår
genom Kårordförande Josefin Alsaksak